Video winkeldeuractie: trek zingend door de winkelstraat voor het klimaat!

Nieuws

06 december 2022 - Erger jij je ook al jaren aan het feit dat ondanks de gillende urgentie van de klimaatcrisis winkeliers hun winkels met de winkeldeuren open verwarmen? En zakt de moed ook in je schoenen als je in een winkelstraat loopt en de energieverspilling door open winkeldeuren ziet, terwijl je thuis en op je werk alles uit de kast haalt om te voorkomen dat ons geld naar de oorlogskas van een fossiele dictator gaat? Kom dan snel in actie met onze Doe Die Deur Dicht-rap!

Nu ondanks de Coronacrisis, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis én de klimaatcrisis, de winkeldeuren nog steeds massaal open staan terwijl mensen thuis met drie truien over elkaar zitten, presenteren we de Doe De Deur Dicht-rap en nodigen we je van harte uit om een klimaatactie in de binnenstad van jouw gemeente te organiseren.

  1. Vraag vrienden en collega's om mee te doen
  2. vraag bordjes aan via deze website of:
  3. vraag of de afdeling klimaatbeleid van je gemeente al een energiebespaarcampagne voor winkeliers heeft, of de regionale milieudienst of de lokale energiecoöperatie, of maak ze zelf met een lokale afdeling van Extinction Rebellion, Milieudefensie, een lokale Natuur en Milieufederatie, een lokale groep Klimaatgesprekken etc. (En we zijn ook benieuwd of Inretail al bordjes heeft gemaakt want de branchevereniging vertelde deze zomer dat ze ook in actie gingen komen maar gezien het aantal open winkeldeuren lijkt dat nog niet echt van de grond gekomen).
  4. leer het lied uit je hoofd (songtekst hieronder)
  5. en trek zingend door de winkelstraten en deel de bordjes uit!

Leuk als je via social media je actie deelt! Twitter @bespaarsamen @urgenda Instagram @lichtuitdeurdicht @urgenda #doediedeurdicht #warmwinkelen #lichtuitdeurdicht #winkeldeurendicht 

 

Songtekst doe die deur dicht 

loop door de winkelstraat ik

zie iets wat ik wel raar vind

alle winkeldeuren open 

is dat energiebesparing?

doe die deur dicht, doe die deur dicht

houd die hitte vast, broei niet die kas,

en zo bespaar je ook eens wat

doe die deur dicht, doe die deur dicht

want ik trek em zelf wel open

ik kom echt wel binnen schat

doe die deur dicht, doe die deur dicht

tokyo new york parijs*

iedereen in deze strijd

doe die deur dicht, doe die deur dicht

doe het voor het smeltend ijs, 

doe hem gewoon dicht

De rap werd gemaakt door Marie-Anne en Naomi van Zo Kan Het Ook tv, met actrice Róman Noemi, in samenwerking met StoereVrouwen de burgerbeweging van mensen die de macht van hun portemonee voor een duurzame wereld agenderen, en Klimaatzuster in opdracht van Urgenda.  

Achtergrond

In de winter van 2020 organiseerde Urgenda de energiebespaarcampagne Licht Uit Deur Dicht. De Coronacrisis gooide roet in het eten van het onderdeel Deur Dicht van deze campagne: na in enkele steden bordjes te hebben uitgedeeld besloot het kabinet de winkeldeuren zelf te sluiten vanwege een totale lockdown. We lieten een rap maken maar deze bleef vanwege de Coronacrisis even op de plank liggen. 

* Róman zingt Londen New York en Parijs omdat in diverse landen acties tegen de energieverspilling door open winkeldeuren worden georganiseerd, zoals bijvoorbeeld de Close the door-campagne.