actie

Deur dicht

Winkels verwarmen met de deuren open is niet meer van deze tijd. Door de deuren dicht te doen, kunnen winkeliers in het stookseizoen zo'n 40% op de stookkosten besparen! Beter voor het klimaat én de portemonnee.


Wij vragen alle 59.500 winkeliers met een open winkeldeur om de warmte binnen te houden en een winkeldeurbordje op hun deur te hangen. Help mee veel energie te besparen! Urgenda organiseerde deze winkeldeuractie in 2020 en via deze website konden winkeliers en burgers gratis winkeldeurbordjes bestellen. Er zijn op dit moment (december 2022) nog een aantal dozen winkeldeurbordjes beschikbaar. Als burgerinitiatief of als gemeente kun je ze deze winter bestellen via de onderstaande knop. Deel ze uit aan winkeliers die met open winkeldeuren stoken! Deel daarna via deze site een foto van je actie of vraag de winkeliers een foto van hun dichte winkeldeur op deze site of via social media @bespaarsamen of met de #warmwinkelen #winkeldeurdichtvoorhetklimaat te delen!

Bestel de winkeldeurbordjes

Veel winkeliers zijn bang dat een gesloten winkeldeur klantverlies betekent. Maar uit lokale onderzoeken in Amsterdam en Antwerpen en een landelijk onderzoek door drogisterij Kruidvat blijkt: een dichte winkeldeur bespaart energie zonder dat de omzet daalt. Ook reageren klanten juist heel positief op winkels die gestopt zijn met deze vorm van energieverspilling! Daarom vraagt Urgenda dit stookseizoen aan álle winkeliers in Nederland de warmte binnen te houden.

Je kunt het gratis winkeldeurbordje voor winkeldeuracties bestellen via deze website.

In de december 2020 gingen we in heel Nederland op pad om zoveel mogelijk winkeliers te vragen hun deuren dicht te houden als de verwarming aan is en bordjes op te hangen. Dat deden we samen met enthousiaste vrijwilligers, wethouders, leden van energiecoöperaties en het duurzaam koopleger StoereVrouwen.

Wat leveren dichte winkeldeuren op?

Door dichte deuren blijft warmte beter binnen. In het stookseizoen leidt dit tot zo'n 40% minder gasverbruik. Dat betekent een mooie klimaatwinst en een flink lagere energierekening!

Andere voordelen zijn:

  • verbeterde luchtkwaliteit in de winkel
  • minder tocht
  • minder ziekteverzuim van personeel
  • minder last van geluid van buiten
  • minder diefstal want een dichte deur schrikt dieven af

Dus waar wacht je nog op? Doe die deur dicht!

Bestel de winkeldeurbordjes

The Darling

Runstraat 4, 1016 GK Amsterdam |, Haarlemmerdijk 43, 1013 KB Amsterdam

't Zonnetje koffie thee en kruiden

Haarlemmerdijk 45, 1013 KB Amsterdam

Republiek

Haarlemmerdijk 87, 1013 JK Amsterdam

Zoet & Hartig

Haarlemmerdijk 158, 1013 JK Amsterdam

Weldraad & Hooks and Yarn

Haarlemmerdijk 147, 1013 KH Amsterdam

(IM)MATERIAL

Haarlemmerdijk 171, 1013 KH Amsterdam

T.Plus Computers

Haarlemmerdijk 178, 1013 JK Amsterdam

One Forty Four

Haarlemmerdijk 144, 1013 JJ Amsterdam