Wij doen het licht uit

Ultraware

Assen

 - 
 - 

Wij besparen daarmee lichtuur per dag!

Lichtend voorbeeld: Ultraware

Een echte frontrunner op het gebied van energiebesparing is bedrijfssoftware-specialist Ultraware. Als eigenaar en CEO beslist Serge de Mul zelf over het lichtbeleid. Wat is zijn visie en welke slimme energie-oplossingen heeft hij toegepast om lichtvervuiling en verspilling tegen te gaan?

Iedereen verantwoordelijk

“Als jongetje van 10 had ik al de droom om mijn eigen huis te bouwen. Zonder ervaring en kennis heb ik mijn huis gebouwd in een prachtig groen stukje Drenthe. De plek heeft mij geïnspireerd om het huis veel duurzamer te bouwen. Met die ervaringen rijker heb ik in 2015 ons huidige kantoorpand gekocht en ben in dezelfde lijn doorgegaan. Waar we als Nederlandse samenleving in 2030 40% CO2-reductie ten opzichte van 1990 moeten realiseren, zitten wij als bedrijf in 2020 al op 80%. We gaan dus een stuk verder dan alleen de lichten uitzetten na werktijd. Zo rijden er van onze 20 bedrijfsauto’s 16 elektrisch en zijn we compleet van het gas af.

Rijdend over de snelweg zie ik panden vol met licht. Dan vraag ik me wel af: waar zijn we in godsnaam mee bezig? We zijn onze aarde aan het verkloten met alle CO2-uitstoot. Om de aarde leefbaar te houden moeten we ieder onze verantwoordelijkheid nemen.”

Energieneutraal

Zo gezegd, zo gedaan. “Toen we het pand van 1.200 m² kochten, zijn we het meteen stapsgewijs gaan verduurzamen. Per jaar stookte de vorige eigenaar 17.000 m³ gas. Wij hebben de gasaansluiting er direct uitgehaald en verwarmen nu met warmtepompen. In 2019 zaten we op een elektragebruik van gemiddeld 6.000 kWh/maand, maar dit jaar hebben we het dak geïsoleerd en in september hebben we 138 zonnepanelen geïnstalleerd. Daardoor komen we in 2020 op een gemiddeld elektragebruik van 5.000 kWh/maand. In februari 2021 komen er nog eens 62 zonnepanelen bij, waardoor we energieneutraal worden. Onze energie halen we van Hollandse Wind; gegarandeerd lokaal opgewekte windenergie, à €0,15/kWh.”

Slimme sensoren

“Alles is bij ons volledig geautomatiseerd en werkt met slimme sensoren; geen lichtknopjes meer te vinden dus! Als een ruimte leeg is, worden de lichten, de stopcontacten, de ventilatie én de warmte/koeling uitgeschakeld. Wanneer het alarm aan gaat, dan gaat het pand automatisch uit. LED-verlichting? Dat hebben we uiteraard overal.”

Serge de Mul: “Het milieuprobleem is niet één groot probleem maar 7,5 miljard kleine probleempjes.”

Bedrijfsnaam: Ultraware
Plaats: Assen
Website: https://www.ultraware.nl/nl